25 juni 2012

Snabbdistans, +35 km/h i snitt


Jag gillar snabba rundor. Det får gärna gå fort både vid träning och tävling. Det är efter trettiofem som det lossnar, bokstavligt talat. Jag fyllde 40 år i april och snittfarterna på landsvägen har bara ökat med åren. Sedan slutet av mars har det blivit ännu mera fart då jag har fått cykla på en Canyon Aeroad CF 8.0 DI2.

Snabbdistansrundorna med Conti Test Team utgör grundträningen inför Vätternrundan. De är riktigt roliga och givande. Målet för snabbdistansrundorna är att cykla ca 10-15 mil med snitt på över 35 km/h. Beroende på antal cyklister så blir det antingen lagtempo eller belgisk kedja, som vi kör och finslipar på. Vinterträningen görs på mtb i skogen, så det blir inga lugna distansrundor för min del på våren.

Tiden går fort när man har roligt och det är nu tre månader sedan jag tog första tramptagen på Aeroaden. Kollade igår på cykeldatorn och hittills har cykeln rullat 1872 km på 51 timmar, vilket ger en total medelhastighet på 36,7 km/h!!! :-)

I skrivande stund smattrar regnet mot fönsterrutorna, men våren har varit relativt torr åtminstone i Göteborgsområdet. Hann dock med en regnrunda med Aeroaden veckan innan Vättern. Då cyklade vi 18 mil med med drygt 38 km/h i snitt. Ultegra DI2 elväxlarna tål regn utan problem, hela systemet känns bra tätat. Även om jag föredrar solsken, så tränar jag varje helg oavsett väder inför Vätternrundan. Och då vill man att allt fungerar klockrent, precis som Aeroaden gör. Den levererar i både vått och torrt.

God fortsättning på sommaren och vi ses på vägarna!

 /Leo

Foto: Natasja Jovic, Östgötaloppet:


20 juni 2012

CTT i mål på 7.08!

Nu är årets Vätternrunda avklarad. Conti Test Team fixade det på fina 7.08, en förbättring med fyra minuter jämfört med förra året! Målet var att slå förra årets tid på 7.12 och det lyckades. Nu var vädret sämre också, så med tanke på det var det mycket bra kört. Hela natten före start regnade det rejält, men det kom lite mindre vid starten tack och lov. Blöta vägar gjorde dock oss blöta direkt. De flesta av oss körde med vindväst och armvärmare, för det blir väldigt varmt med en regnjacka i hög fart.

Vi var 29st från start, sjukdomsfall och andra förhinder satte stopp för några åkare. Första biten ner mot Jönköping hade vi sned motvind, mest sydostlig och lite rak sydlig vind. Vi bytte rotationsrikning ett par gånger. Det gick fort den sträckan, vi snittade ca 41,5 km/h till Jönköping. Inne i Jönköping var det inte mycket trafik, men vi hamnade bakom en buss i ett par minuter. Efter Bankeryd och fram till Aspa så försökte vi köra in lite tid som vi förlorat i motvinden. Vi lyckades höja snittfarten till ca 42 km/h redan när vi nådde Karlsborg. Vi låg på ca 7.06 i sluttid enligt kalkylen där. 

Klungan tappade lite kraft efter Karlsborg, många började bli trötta. Vi var färre och färre i rotationen, men vi peppade varandra och körde på med bra fart. Efter 230km hade jag problem med vätskebrist, vilket resulterade i krampkänningar i benen. Försökte få i mig mer vätska och tog plats vid grindvakten i några mil. Hade troligtvis druckit för lite dagen innan och klädde mig lite för varmt, lärdom till nästa år. 


Laget var fortfarande rätt så intakt efter 235km, men strax innan Hammarsundet fick Niclas tyvärr punktering. Vi hade redan innan loppet bestämt att händer det något så är det kört. Marginalerna är för små för att stoppa klungan.

Jag vurpade oturligt nog när det var 3 mil kvar av loppet, touchade framförvarandes bakhjul i infarten till en uppförsbacke då klungan gick ihop lite. Kom dock upp snabbt och var ca 7 minuter efter i mål. Det hela hände på en bråkdel av en sekund och ansvaret för det var helt mitt. Säkerheten i klungan är nummer ett, det har jag lyft fram hela tiden och så händer det här. Det var min trettonde Vätternrunda om ni undrar, märkligt.

Årets Vätternrunda blev ändå lyckad, laget förbättrade sin tid med fyra minuter och vi fick in rekordmånga av klungan in i mål samtidigt. Hela 22 (76%) av 29 startande kom i mål samtidigt, mycket bra resultat! Bra kört alla! Mer statistik finns på http://resultatjakt.se/events/vattern_2012/

Vi siktar nu mot nästa år och då kör vi igen. 2013 sätter vi ribban på sub 7.

Stort tack till våra sponsorer som gör det här till en så lyckad och rolig satsning!

 /Leo

Här kommer lite bilder som Christer Hedberg tog vid starten. Fler bilder från Vätternrundan finns på http://www.christerhedberg.se


 




10 juni 2012

Uppladdning för Vättern

Det är nu mindre än en vecka kvar och alla i laget är förberedda för start i Motala. Vi har kört sista långpassen nu i helgen både i Stockholm (17 mil) och Göteborg (18 mil). Det har varit både blåsigt och regnigt, men det har gått bra. Klungkörningen känns stabil och alla vet vad som krävs för att det hela ska flyta på så bra som möjligt runt Vättern. Jämn fart i leden och inga luckor, full fokus på säkerhet.

Då allt är klart rent träningsmässigt, så är sista steget förberedelser rent materiellt och näringsmässigt. Här kommer en snabb genomgång om hur vi i Conti Test Team kommer att genomföra det hela. Lycka till alla som ska köra och vi ses i Motala!

  /Leo

Canyon Aeroad CF 8.0 DI2 med extra flaskställ.




På cykeln så har de flesta i laget fyra flaskor för att få med sig så mycket vätska som möjligt. Jag har 2 x 0.5 liter och 2 x 0.75 liter på cykeln, en Canyon Aeroad CF 8.0 DI2. Jag kör själv även med Camelbak Racebak vätskesystem som innehåller 1.5 liter Maxim Electrolyte på ryggen under cykeltröjan. Den dricker jag upp först, den räcker i tre timmar då jag får i mig ca 0.5 liter per timma. Totalt har jag med mig fyra liter vätska, vilket räcker hela vägen runt.










Energitips inför Vätternrundan 300km.

Dag för dag innan VR, uppladdning

Onsdag/torsdag/fredag:
Under Vätternrundan:
  • Dricka: Totalt går det åt ca 3.5-4 liter dricka under loppet för min del. På cykeln har jag fyra flaskor(2 x 0.75 + 2 x 0.5) och på ryggen en Camelbak Racebak 1.5 liter vätskeblåsa). Jag har alltid blandat så här: 1 skopa(20 gram) Carboloader + 1.5 skopor(30 gram) Electrolyte i en 750 ml flaska. Blandningen ger en lite mildare smak och är inte för koncentrerad. Jag dricker ca 0.5 liter i timman på ett lopp som Vätternrundan. I teorin räcker då drickat i åtta timmar, 4/0.5=8, vilket stämmer bra då jag hade en halvliter kvar vid målgång efter 7.12 i år.
  • Energikakor: Jag har alltid med 4 st Maximkakor. En kaka är för stor att äta på en gång. Förberedelsen inför loppet är att dela kakorna: skär rakt igenom förpackningen på mitten och tejpar sen ihop änden med vanlig tejp så att förpackningen blir vattentät igen. Under loppet äter jag en halv kaka i timman, så fyra kakor räcker i teorin i åtta timmar. 
  • Gel: Jag har med mig 8 st Maximgel(40 gram). Jag äter en gel i timman så de räcker i teorin i åtta timmar.
  • Maxim Active Hydration tabletter: 3 st som jag delat i förväg på mitten, förpackade i plast. En sån halv tablett när/om krampkänning uppstår.
Rent praktiskt sker energi-intaget under Vätternrundan ut så här:
  1. Jag dricker Maxim dryck varje kvart, 4 ggr i timman, ca 125 ml per gång. 
  2. Jag äter en gel en gång i timman. Första gelen efter 30 min, sen 1.30, 2.30, 3.30, 4.30, 5.30, 6.30 osv.
  3. Jag äter en halv kaka en gång i timman. Första kakhalvan efter 60 min, sen 2.00, 3.00, 4.00, 5.00, 6.00, 7.00 osv.
Efter Vätternrundan:
Direkt efter målgång så äter jag en Maxim Recovery bar för att få snabb återhämtning.

Räknar man på energi-intaget under hela VR så blir summan så här:
4 liter dricka = 4 / 0.75 liter(50 gram ca 190 kcal) = 5,333 flaskor x 190 kcal = totalt 1013 kcal
8st gel/40 gram = 118,4 kcal x 8 = 947,2 kcal

4st energikakor = 212,3 kcal x 4 = 849,2 kcal
Totalt 2809 kcal om man får i sig allt ovan. Jag fick inte riktigt i mig allt förra året, hade 0.5 liter dricka kvar, en kaka och en gel. så 190+118+212=520 kcal mindre då.


Enligt min Polar-pulsklocka förbrukade jag totalt 6958 kcal under loppets gång 2011. FRWD GPS:en säger lite mindre, 5019 kcal. Jag väger 68 kg och är 179 cm lång.

6 juni 2012

Nationaldagsloppet i bilder

Idag så gick Nationaldagsloppet i Göteborg, ett riktigt kul och trevligt lopp på fina vägar öster om Göteborg. I år var banan ändrad så att det tillkom lite extra backar i sistan halvan av loppet. Det var ett riktigt kul parti som uppskattades av alla som gillar backar. :-) Totalt var loppet 104 km och 1124 höjdmeter. Sju Conticyklister ställde upp idag och bästa placering fick Gabriel, en fin femteplats! Christer Hedberg åkte bak på en MC och plåtade runt hela banan och här kommer några utvalda bilder på Conti Test Team cyklister. Fler bilder hittar du på http://www.christerhedberg.se/

 /Leo








3 juni 2012

Kinnekulleloppet i bilder

Conti Test Team CK ställde upp med elva cyklister på Kinnekulleloppet. Här kommer en bildstudie från tävlingen som genomfördes under fantastiskt väder i vacker miljö. Foto: Natasja Jovic och Mats Keränen.

 /Leo