10 juli 2012

Semestercykling i Frankrike - del 3 av 4


I lördags var det dags för la grande finale, La Marmotte. Loppet som lockar cyklister från hela världen. Utmaningen med femtusen höjdmeter på 174 km är orsaken till folkfesten. Hela Bourg d'Oisans kryllar av cyklister. Totalt 7000 antar utmaningen på den långa banan.

Första startgruppen med 400 cyklister startar 07.00. Jag fick startnummer 69 i år och kom iväg med mindre trängsel i början än tidigare år. Vädret var perfekt, ca +14°C vid starten på morgonen. Första milen är helt platt och där söker alla bergsgetterna position inför första klättringen som är upp till Col du Glandon. En fin klättring som inte är för brant, men lång. Efter halva kommer en tuff bit med ett brantare parti efter att man kört ner en bit i dalgången. Vid den stora dammen öppnar landskapet upp sig och man ser den vackra slingande vägen framför sig till toppen av berget.

Under nerförskörningen från Col du Glandon stängs tidtagningen av. Detta pga av den branta vägen med skarpa serpentinsvängar. Tidigare års olyckor här har därmed eliminerats och säkerheten är mycket bättre.

Min plan under loppet var att ta det lite lugnare i början för att sen ha krafter kvar att hålla bra fart uppför både Col du Galibier och Alpe d'Huez. Det funkade fint. Fick i mig nästan all energi som jag hade planerat att äta. Tog några torkade frukter, lite banan och en kakbit också i depån vid Valloire strax innan klättringen till Col du Galibier.

Utförskörningen från Col du Galibier är nog loppets mest fartfyllda sträcka. Jag hade tänkt att ta det lite lugnt för att ladda inför Alpe d'Huez-klättringen men det gick så lätt att jag nog körde om runt 50-70 cyklister nerför på väg till Bourg d'Oisans.

Sista klättringen uppför till målet är som sagt Alpe d'Huez och man möts av en "vägg" så fort klättringen börjar. Det var bara att peta i en lätt växel och spinna på så fort man orkade. Plockade även här lite placeringar sista halvan uppför. Intaget av energi hade varit klockrent och jag hade inga svackor under loppet.

Jag körde med två 0.5 litersflaskor med Maxim Electrolyte från start. Sen hade jag med två påsar med pulver för att blanda själv i depåerna. Så totalt gick fyra flaskor med Electrolyte åt under loppet. Jag tryckte även i mig fem Maximgel ( 40 gram), samt två Maxim energikakor. Jag hade även med fyra Maxim Active Hydration-tabletter i en påse, som bl.a. hjälper att motverka kramp. Jag har tidigare använt Enervits GT-tabletter, men Maxims tabletter känns ännu effektivare. Jag tog två tabletter under loppet; en innan den andra hårda klättringen och en innan sista klättringen uppför Alpe d'Huez.

Jag lyckades bättra min gamla tid med ca sju minuter, då jag nu rullade i mål på 6.58.53. Det blev La Marmotte sub 7. :-)

 /Leo

Foto: Natasja Jovic

 
2 kommentarer:

 1. Bra kämpat Leo och vad skönt att fixa SUB 7. Riktigt kul läsning, den här grejen var du värd efter allt slit under våren.

  Bara att luta dig tillbaka, fundera på vad du gjort och njuta. Väl kört.

  SvaraRadera
 2. Grymt kört Leo.
  Snygga Conti kläder också.

  / -->

  SvaraRadera