17 juni 2013

VR 2013: Vindarna vann


Vi siktade på sub7 i år, men vindarna ville annat. Även om allt annat stämmer så kan vi inte påverka vädrets makter. För mycket sidvind är värsta scenariot för alla som cyklar runt Vättern. 

På fredag kväll hade vi en genomgång inför loppet. Vi diskuterade taktik och framförallt vindarna. Att försöka få till en snittfart på över 40 km/h ner till Jönköping var inte realistiskt. Runt 39 km/h i snitt de första 11 milen var planen. Det visade sig fungera bra. Vi lyckades hålla en snittfart på 39,7 km/h till Jönköping. 

Först hade vi tänkt att köra i tvåpar med 30 sek förningar längst fram, men vi körde ändå belgisk kedja hela vägen i sidvinden till Jönköping. Det kändes som det gick bra, för nästan alla i klungan var med i rotationen dit ner. 

Motorcykeln som körde framför oss hela vägen gjorde ett kanonjobb med att varna och flytta på bilar som var i vägen. Det uppstod endast några få situationer där vi var tvungna att sakta ner för trafikhinder. Inne i Jönköping var det i vanlig ordning mycket trafik, så där gällde det att se upp. 

Precis efter Bankeryd passerade vi Team Bianchi, som hade stannat vid sin langningsdepå. Det var tur, för Bianchi-klungan var stor. 

Vi fick lite medvind i motluten efter Bankeryd, så farten höjdes. Det var dock en jobbig sträcka för många då vi var lite ivriga med att försöka höja snittfarten efter första tredjedelen. Strax innan vi stannade vid snabbdepån Nätebäcken (141 km) för att fylla på vatten, så var vi nere på ca tio stycken som drog längst fram. 

Depåstoppet gick fort. Vi kom iväg efter 1 min 50 sek. Jag ropade till alla att fler måste komma upp och hjälpa till med dragjobbet, för den kommande sträckan måste vi försöka höja snittet. 

Från Nätebäcken och fram till Karlsborg, dvs 7 mil, så höll vi en snittfart på 43,5 km/h. Det höjde totalsnittet till 41,2 km/h, men det var för lågt för att vi skulle klara sub7. 

Vi kämpade ändå på och körde hårt så länge det gick. Själv tömde jag mig helt genom att ta varje förning fram till 250 km. Försökte sen återhämta mig bak i klungan, men piggnade aldrig riktigt till igen. Gick fram och tog några förningar då och då. 

Från Hammarsundet och in i mål slog vi av lite på tempot och vi nådde målet efter 7 timmar och 17 minuter. Vi var väldigt trötta och slitna, men ändå glada. I år vann vindarna. 

Vi hade en total stopptid på tre minuter, fördelat på två stopp. En minut kortare än planerat. Mycket bra!

Tack, för i år. Det var som alltid ett nöje att få cykla med ett så härligt gäng runt Vättern. Och tack till våra fantastiska sponsorer Duells och Maxim. 

 /Leo

Foto: Natasja Jovic, Hillside Cycling




Info om hela rundan. Totalsnitt enligt GPS inkl. stoppen blev 39,7 km/h.
Rullsnitt enligt cykeldatorn blev 40,83 km/h.

Etapp 1: Motala - Gränna.

Etapp 2: Gränna - Nätebäcken. 

Etapp 3: Nätebäcken - Motala.

Banprofil, pulsdiagram och hastighetshistogram.